klimaatinformatie per bestemming alles over weer & klimaat reisperiode advies contact

Het klimaat van Zuid-Korea
De Republiek Korea wordt meestal aangeduid als Zuid-Korea. Dit land ligt op de zuidelijke helft van het Koreaans schiereiland. Zuid-Korea kent volgens de Kppen-Geiger klimaatclassificatie vier klimaatzones. In het zuiden heb je te maken met een warm zeeklimaat (type Cfa) en een warm chinaklimaat (type Cwa, ook wel gematigd savanneklimaat genoemd). Deze klimaatgebieden worden ook wel eens ingedeeld bij de subcategorie subtropische klimaten, die volgens het Kppen-Geigersysteem eigenlijk niet officieel bestaat. Het overgrote deel van Zuid-Korea kent een warm landklimaat. Het centrale deel van het land, waar je de bergen vindt, kent een Dwa-klimaat met droge winters en langs de kustgebieden in het westen en het oosten heerst het Dfa-klimaat met neerslag gedurende het hele jaar. Dat een groot deel van Zuid-Korea een continentaal klimaat heeft is verrassend te noemen, omdat het land vrijwel helemaal omringd wordt door zeen. Je zou op basis daarvan eerder een zeeklimaat verwachten, maar de invloed van het zeewater is onvoldoende om hitte in de zomer te temperen en kou in de wintermaanden te voorkomen.

Klimaatinformatie van plaatsen en streken in Zuid-Korea
De klimaatinfo op deze pagina is slechts beknopte informatie. Specifieke info over weer en klimaat is te vinden op de klimaatpagina's per streek of stad. Voor Zuid-Korea is de volgende klimaatinformatie beschikbaar:
Busan
Cheongju
Daegu
Gwangju
Incheon
Seogwipo
Seoul
Suwon
Ulsan
 

neerslag
Zuid-Korea kent droge winters en natte zomers. Vooral in de kustgebieden is er sprake van een echte moessonperiode, waarbij de hoeveelheden regen in de maanden juni, juli en augustus op kunnen lopen tot lokaal tweehonderd tot ruim driehonderd millimeter per maand. Het noordwesten, waar hoofdstad Seoul ligt, telt in de maand juli gemiddeld zelfs bijna vierhonderd millimeter neerslag. Gemiddeld valt er per jaar in Zuid-Korea ruim duizend tot ongeveer veertienhonderd millimeter neerslag. In de wintermaanden valt een groot deel van de neerslag in de vorm van sneeuw. In het centrale binnenland is de sneeuwkans aanzienlijk hoger dan langs de kustgebieden waar ook in de koudste maanden de gemiddelde middagtemperatuur veelal (net) boven het vriespunt ligt. Langs de zuidkust is de kans op sneeuw zelfs klein, hier ligt de temperatuur overdag meestal ruim boven het vriespunt en vriest het vrijwel alleen maar gedurende de nacht.

 

warme zomers
Zuid-Korea kent warme tot soms hete dagen in de zomerperiode die duurt van juni en met september. De gemiddelde maximumtemperatuur ligt in de zomer tussen de 25 en 31 graden Celsius. s Nachts daalt het kwik naar zon 18 tot 22 graden. Op de hoogste plekken in het centrale deel van Zuid-Korea liggen de temperaturen gemiddeld enkele graden lager dan langs de kust. Omdat het afkoelende effect van het zeewater vrij beperkt is, kan het tijdens droge dagen soms aanzienlijk warmer worden dan wat de langjarige gemiddelden aangeven. Omdat er veel neerslag valt in de zomers is er door de combinatie van vocht en warmte sprake van een hoge relatieve luchtvochtigheid waardoor het onaangenaam benauwd kan worden.

korte herfst
Zuid-Korea kent net als bij ons vier seizoenen. De herfst duurt in Zuid-Korea echter slechts twee maanden. Vanaf begin oktober zie je de temperaturen snel dalen en de hoeveelheden neerslag flink toenemen. Hoewel de dagen korter worden zie je het aantal uren zonneschijn dat er gemiddeld per dag waargenomen wordt wel toenemen. De herfstperiode is eind november al over. De temperaturen zijn in grote delen van Zuid-Korea dan gedaald naar een gemiddelde etmaaltemperatuur die rond of net iets boven het vriespunt ligt. In de bergen kan het dan nog een stukje koeler geworden zijn.

koele winters
De winterperiode is in Zuid-Korea van december tot ongeveer half maart. Gedurende de wintermaanden is het in grote delen van Zuid-Korea koud en is extreme kou mogelijk als er droge en koude lucht vanaf het Aziatische continent aangevoerd wordt. Sneeuwval is in het binnenland zeer gewoon in de winter, langs de westelijke en oostelijke kustgebieden valt ook sneeuw in de winter maar is het aantal dagen dat er sneeuw valt beperkt tot gemiddeld twintig tot vijfentwintig. Hoofdstad Seoul is niet berekend op grote hoeveelheden sneeuw. Als het sneeuwt blijft het over het algemeen beperkt tot enkele centimeters. In januari 2010 werd Seoul verrast door een recordpak sneeuw van bijna dertig centimeter waardoor het dagelijks leven en het verkeer vrijwel lamgelegd werd. De sneeuwval in de bergen is voldoende om serieus aan wintersport te doen. Momenteel telt Zuid-Korea meer dan tien skigebieden die voor zowel beginners als gevorderde skirs interessant zijn.

aangename lentes
In maart merk je dat de temperaturen snel oplopen. Het aantal dagen met nachtvorst neemt snel af en in april is de gemiddelde middagtemperatuur op veel plekken alweer opgelopen naar een comfortabele 16 tot 19 graden Celsius. Het zonnetje schijnt in april nog met regelmaat en de hoeveelheden neerslag zijn nog beperkt. In mei stijgt de temperatuur verder naar ruim twintig graden in de middaguren, de neerslagkansen nemen echter wel aanzienlijk toe. Vanaf juni doet de zomer haar intrede met hoge temperaturen en hoge neerslaghoeveelheden.

tyfoons
Zuid-Korea ligt aan de noordzijde van een gebied waar regelmatig orkaanactiviteit is. Deze orkanen, die in deze regio tyfoons genoemd worden, kunnen een vernietigende kracht hebben. Zware wind en hevige regenval als gevolg van een tyfoon zorgen voor wateroverlast, schade aan gebouwen en de natuur en mogelijk overstromingen of modderstromen. Gemiddeld wordt Zuid-Korea eens per jaar door een tyfoon getroffen. De aanvoer is vrijwel altijd uit zuidwestelijk of zuidelijke richting, over de Oost-Chinese Zee. Het zijn dan ook voornamelijk de zuidelijke en westelijke kustgebieden die een serieus risico lopen om door een tyfoon getroffen te worden. Soms trekt de orkaan iets verder in westelijke richting waardoor het pad via de Gele Zee richting het noordwesten komt te liggen. Een voorbeeld hiervan is de tyfoon Kompasu die begin september 2010 zorgde voor veel overlast en schade in en rondom de hoofdstad Seoul. Het orkaanseizoen begint in juni en duurt tot begin december. In de andere maanden zijn tropische storm wel mogelijk, de kans dat deze uitgroeien tot een tropische tyfoon is echter klein.

Klimaatcijfers
Verspreid over Zuid-Korea vind je verschillende klimaatgegevens en temperaturen. De gegevens in onderstaande tabel gelden voor de hoofdstad Seoul en kunnen niet als gemiddelde voor het land gezien worden. Bezoek de individuele klimaatinformatie pagina's voor de klimaatgegevens van andere plekken in Zuid-Korea.

gemiddelde maximum
temperatuur (C)

gemiddelde
minimum

temperatuur (C)
gemiddeld aantal uren zon
per dag
gemiddeld aantal dagen neerslag
per maand
gemiddeld aantal
mm
neerslag
per maand
gemiddelde
zee
temperatuur (C)
januari 2 -7 6 7 n.v.t.
februari 4 -4 6 6 n.v.t.
maart 10 1 7 7 n.v.t.
april 17 6 8 8 n.v.t.
mei 23 12 8 9 n.v.t.
juni 26 17 7 10 n.v.t.
juli 28 21 6 16 n.v.t.
augustus 29 22 6 14 n.v.t.
september 26 16 7 9 n.v.t.
oktober 20 9 7 7 n.v.t.
november 11 2 5 9 n.v.t.
december 4 -5 5 7 n.v.t.
= 0-5 mm ● = 6-30 mm ● = 31-60 mm ● = 61-100 mm ● = 101-200 mm ● = meer dan 200 mm
 

Meer klimaatinformatie
Klimaatcijfers zijn handig, maar bieden geen totaal beeld van het klimaat en de mogelijke weersomstandigheden binnen een bepaalde periode. Hoe groot de kans op winters weer, (extreme) hitte of orkanen is vind je vaak niet terug in cijfers.
Daarom bieden wij per maand handige extra klimaatinfo. Onderstaande info geldt voor de hoofdstad Seoul. Voor informatie over specifieke gebieden en plaatsen in Zuid-Korea moet je de specifieke klimaatpagina's van die plaatsen en/of streken bezoeken.

 

kans op
(zeer) warm
w
eer

kans op
winters
weer
kans op
langdurige
neerslag
kans op
orkanen
(cyclonen)
zonzekerheid

UV-index

januari
februari
maart
april
mei
juni
juli
augustus
september
oktober
november
december
klik hier voor uitleg van de symbolen

Disclaimer
De informatie op deze site is zo zorgvuldig mogelijk samengesteld uit klimaatgegevens van meteorologische instituten, weerkundigen en andere bronnen. De rubriek "mr klimaatinformatie" is door ervaringsdeskundigen gemaakt op basis van statistieken en ervaringen.
Aan alle gegevens op deze site kunnen geen rechten ontleend worden. Het weer heeft geen geheugen en biedt geen garanties. Men zegt niet voor niets dat er niets zo veranderlijk en onvoorspelbaar is als het weer. De samenstellers van deze site voelen zich dan ook op geen enkele wijze aansprakelijk voor schade in wat voor vorm dan ook die mogelijkerwijs ontstaan zou zijn door beslissingen van derden op basis van door ons beschikbaar gestelde informatie.

beste reisperiode
Wil je weten wanneer je het beste naar deze bestemming kunt reizen?
bekijk hier de beste reisperiodes

 
actueel weer
De weersverwachtingen voor de komende dagen en het actuele weer op dit moment van deze bestemming zien?
bekijk hier de weersverwachtingen

 
meer over Zuid-Korea
bezienswaardigheden Zuid-Korea
Korea startpagina
vakantienieuws Zuid-Korea
wikipedia
world factbook
Zuid-Korea informatie
Zuid-Korea reisinformatie
... meer Zuid-Korea

Aangepast zoeken
 

vakantie startpagina klimaatinformatie van alle landen alles over weer & klimaat reisperiodes ● cookies links contact