klimaatinformatie per bestemming alles over weer & klimaat reisperiode advies contact

Het klimaat van Zuid-Soedan
De Republiek Zuid-Soedan is sinds 9 juli 2011 een onafhankelijk land. Het land dat vroeger tot Soedan behoorde heeft haar onafhankelijkheid uitgeroepen nadat tijdens referendum begin 2011 maar liefst 98,93% van de stemmers gekozen had voor onafhankelijkheid. Omdat de kiesdrempel ruimschoots behaald werd lag er niets meer in de weg om van Zuid-Soedan een zelfstandige staat te maken. Het land is door de Verenigde Naties als onafhankelijk land erkend en sinds 14 juli is Zuid-Soedan volwaardig lid van de VN. Zuid-Soedan beslaat het gebied dat het meest bosrijke gebied deel van Soedan was. In geheel Zuid-Soedan heerst een tropisch savanneklimaat. Binnen Zuid-Soedan vind je dan ook meerdere nationale parken, waarvan het Bandingilo National Park de op een na grootste migratie van wilde dieren kent.

Klimaatinformatie van plaatsen en streken in Zuid-Soedan
De klimaatinfo op deze pagina is slechts beknopte informatie. Specifieke info over weer en klimaat is te vinden op de klimaatpagina's per streek of stad. Voor Zuid-Soedan is de volgende klimaatinformatie beschikbaar:
Kodok
Juba
Malakal
Ramciel
Wau
     

Tropische hitte
Opvallend voor Zuid-Soedan is dat er binnen het tropische klimaat wel ruimte is voor hogere temperaturen. Voordat het regenseizoen begint worden de temperaturen opgezweept naar maximaal zon 38 tot 40 graden. Zodra medio april/mei het regenseizoen aanbreekt zie je dat zowel de maximum- als de minimumtemperaturen wat dalen. Doordat de relatieve luchtvochtigheid toeneemt is de absolute daling in temperatuur niet direct voelbaar. Op veel plekken wordt het zelfs zo klam dat het mogelijk nog warmer lijkt dan gedurende de heetste maanden.

 

Regenseizoen
Zuid-Soedan kent een droge winterperiode waarin er amper neerslag voorkomt. De hoeveelheden die gemeten worden zijn zo laag dat er met recht gesproken kan worden van een droog seizoen. In april (lokaal soms mei) vind er een weeromslag plaats waarbij de zon steeds vaker plaats moet maken voor bewolking en het aantal regendagen per maand oploopt. De maanden augustus en september zijn de natste maanden waarna de hoeveelheden neerslag en het aantal dagen dat het regent gestaag afneemt. In november breekt het droge seizoen weer aan.

Klimaatcijfers
Verspreid over Zuid-Soedan vind je verschillende klimaatgegevens en temperaturen. De gegevens in onderstaande tabel gelden voor de stad Juba en kunnen niet als gemiddelde voor het land gezien worden. Bezoek de individuele klimaatinformatie pagina's voor de klimaatgegevens van andere plekken in Zuid-Soedan.

gemiddelde maximum
temperatuur (C)

gemiddelde
minimum

temperatuur (C)
gemiddeld aantal uren zon
per dag
gemiddeld aantal dagen neerslag
per maand
gemiddeld aantal
mm
neerslag
per maand
gemiddelde
zee
temperatuur (C)
januari 36 19 9 2 n.v.t.
februari 37 21 9 3 n.v.t.
maart 37 22 8 7 n.v.t.
april 35 23 7 11 n.v.t.
mei 33 22 7 13 n.v.t.
juni 32 21 7 11 n.v.t.
juli 31 21 6 14 n.v.t.
augustus 31 20 7 13 n.v.t.
september 32 21 8 12 n.v.t.
oktober 33 21 8 11 n.v.t.
november 34 20 8 8 n.v.t.
december 35 19 9 3 n.v.t.
= 0-5 mm ● = 6-30 mm ● = 31-60 mm ● = 61-100 mm ● = 101-200 mm ● = meer dan 200 mm
 

Meer klimaatinformatie
Klimaatcijfers zijn handig, maar bieden geen totaal beeld van het klimaat en de mogelijke weersomstandigheden binnen een bepaalde periode. Hoe groot de kans op winters weer, (extreme) hitte of orkanen is vind je vaak niet terug in cijfers.
Daarom bieden wij per maand handige extra klimaatinfo. Onderstaande info geldt voor de stad Juba. Voor informatie over specifieke gebieden en plaatsen in Zuid-Soedan moet je de specifieke klimaatpagina's van die plaatsen en/of streken bezoeken.

 

kans op
(zeer) warm
w
eer

kans op
winters
weer
kans op
langdurige
neerslag
kans op
orkanen
(cyclonen)
zonzekerheid

UV-index

januari
februari
maart
april
mei
juni
juli
augustus
september
oktober
november
december
klik hier voor uitleg van de symbolen

Disclaimer
De informatie op deze site is zo zorgvuldig mogelijk samengesteld uit klimaatgegevens van meteorologische instituten, weerkundigen en andere bronnen. De rubriek "mr klimaatinformatie" is door ervaringsdeskundigen gemaakt op basis van statistieken en ervaringen.
Aan alle gegevens op deze site kunnen geen rechten ontleend worden. Het weer heeft geen geheugen en biedt geen garanties. Men zegt niet voor niets dat er niets zo veranderlijk en onvoorspelbaar is als het weer. De samenstellers van deze site voelen zich dan ook op geen enkele wijze aansprakelijk voor schade in wat voor vorm dan ook die mogelijkerwijs ontstaan zou zijn door beslissingen van derden op basis van door ons beschikbaar gestelde informatie.

beste reisperiode
Wil je weten wanneer je het beste naar deze bestemming kunt reizen?
bekijk hier de beste reisperiodes

 
actueel weer
De weersverwachtingen voor de komende dagen en het actuele weer op dit moment van deze bestemming zien?
bekijk hier de weersverwachtingen

 
meer over Zuid-Soedan
Zuid-Soedan informatie
Zuid-Soedan informatie
Zuid-Soedan reisinformatie
wikipedia
world factbook
... meer Zuid-Soedan

Aangepast zoeken


vakantie startpagina klimaatinformatie van alle landen alles over weer & klimaat reisperiodes ● cookies links contact