klimaatinformatie per bestemming alles over weer & klimaat reisperiode advies contact

Het klimaat van Zweden
Zweden ligt centraal in Scandinavië en kent een viertal klimaatsoorten. Het zuidelijke deel van Zweden heeft een gematigd zeeklimaat, type Cfb volgens de Köppen klimaatclassificatie. Het weerbeeld en klimaattype komen hier redelijke overeen met dat van Nederland. Het middelhoge deel van Centraal Zweden (Svaeland) heeft een gematigd landklimaat (type Dfb) en de noordelijke helft van Zweden heeft een koel landklimaat (type Dfc). In de bergen is er een hooggebergteklimaat (type EH).

Kenmerkend voor het klimaat van Zweden zijn de relatief hoge zomertemperaturen en de vrij milde winters in vergelijking met de omringende landen die op dezelfde breedtegraad liggen. Het land profiteert van het feit dat het aan de lijzijde van de bergen in Noorwegen ligt. Deze bergen houden neerslag en depressies voor een groot deel tegen. Ook zorgen de bergen in de zomermaanden voor een föhneffect waardoor het zelfs in het noorden van Zweden tropisch warm kan worden.

Klimaatinformatie van plaatsen en streken in Zweden
De klimaatinfo op deze pagina is slechts beknopte informatie. Specifieke info over weer en klimaat is te vinden op de klimaatpagina's per streek of stad. Voor Zweden is de volgende klimaatinformatie beschikbaar:
 
Göteborg
Gotland
Halmstad
Helsingborg
Karlstad
Kiruna
Lulea
Malmö
Östersund
Stockholm
Umea
Visby

Neerslag
Zweden ligt goed beschut tegen depressies die kunnen zorgen voor de aanvoer van neerslag. De zuidwestkust van Zweden is het natste gebied van het land omdat dit gebied wél op een aanvoerroute van regenfronten ligt. De hoeveelheden neerslag die hier gemiddeld per jaar gemeten worden liggen tussen de achthonderd en dertienhonderd millimeter. Een groot deel hiervan valt in de vorm van regen; ongeveer 25 tot 30 dagen per jaar valt hier sneeuw die gemiddeld zo'n 40 tot 50 dagen zorgt voor een sneeuwdek.
Het zuidoosten en centraal Zweden zijn al een stuk droger. Op jaarbasis wordt hier vierhonderd tot iets boven de zeshonderd millimeter neerslag geregistreerd. In de bergen is dit vooral in de vorm van sneeuw, langs de oostelijke kustgebieden en in centraal Götaland is het meer regen dan winterse neerslag.
Het noorden van Zweden is zeer droog. In het Zweedse deel van Lapland wordt per jaar slechts driehonderd tot ruim vierhonderd millimeter neerslag gemeten. Hiermee behoort dit deel van Zweden tot de droogste gebieden van Europa, samen met delen van Spanje, Turkije, Finland, Cyprus en Roemenië.

Sneeuw
Ondanks het relatief warme klimaat van Zweden is sneeuw iets wat niet weg te denken is uit het winterse straatbeeld van dit land. In het zuiden valt het nog mee, want Götaland kent slechts dertig sneeuwdagen gemiddeld per jaar en veertig tot vijftig sneeuwdekdagen. De winter valt hier relatief laat in, meestal begin december, hoewel sneeuwval in november zeker niet uit te sluiten is. Medio maart gaat de winter over in lenteachtig weer en wordt de kans op sneeuw een stuk kleiner, hoewel ook in april er nog wel eens een enkele sneeuwbui over kan trekken.
In de bergen valt er veel meer sneeuw. Vanaf oktober tot eind mei kan het sneeuwen in de bergen. Omdat de temperaturen in deze periode voor een groot deel onder het vriespunt liggen boven een hoogte van 500 meter blijft de sneeuw lang liggen. Gemiddeld zijn de hoger gelegen gebieden van de bergen zo'n 200 tot 225 dagen per jaar bedekt door een sneeuwdek. In de lager gelegen delen langs de lijzijde van de bergen ligt dit rond de honderdvijftig dagen. Zweden is daarom ook een uitstekende wintersportbestemming waar je maar liefst een half jaar terecht kunt om op de lange latten te staan. Jämtland in centraal Zweden is een erg populair skigebied waar de gemiddelde sneeuwhoogtes in het skiseizoen tussen de 80 en 160 centimeter liggen. Dit wintersportgebied heeft een hogere sneeuwzekerheid dan veel skioorden in de Alpen; zeker aan de randen van het seizoen.

Warme zomers
Opvallend voor Zweden zijn de relatief warme zomers met vrij stabiel weer. Overdag liggen de temperaturen gemiddeld tussen de 18 (noorden) en 22 graden (zuiden). In de bergen is het door het hoogteverschil vaak enkele graden koeler. Lange periodes vol zonneschijn en met zomerse temperaturen van 25 graden of hoger komen regelmatig voor in de zomer. Niet alleen in het zuiden, maar ook in het noorden van Zweden is het dan zeer aangenaam zomers weer. Enkele dagen per jaar schiet de thermometer zelfs omhoog naar 30 graden of nog hoger. Het aantal tropische dagen op jaarbasis varieert van zes in oost Götaland en in het binnenland tot twee in Lapland. Op de hoogste pieken van Jämtland komen tropische temperaturen bijna nooit voor, wel in de dalen.
Omdat de relatieve luchtvochtigheid laag is in Zweden voelt het zelfs bij temperaturen boven de dertig graden Celsius nog aangenaam aan. Op de warmste dagen staat er vaak weinig tot zeer weinig wind, zelfs in het normaal vrij winderige kustgebied in het zuidwesten.

Winter in Zweden
De winters in Zweden zijn mild (zuiden) tot koud (noorden). Langs de zuidwestkust is het gemiddeld overdag enkele graden boven het vriespunt en de nachten iets eronder. Het stuk tussen Malmö en de grens met Noorwegen heeft gemiddeld dan ook de hoogste temperaturen in de wintermaanden. De oostkust van Götaland is al iets frisser omdat hier minder invloed is van de relatief warme Noordzee en de Oostzee veel minder grip op het weer heeft dan je op basis van de geografische ligging zou mogen verwachten. Overdag liggen de temperaturen aan de zuidoostkust rond het vriespunt en 's nachts vriest het meestal matig. Landinwaarts is het vaak nog enkele graden koeler, zeker als er een sneeuwlaag ligt en er sprake is van stralingskou tijdens een heldere nacht.
Ook langs de kustgebieden van Götaland kan het in de winter flink koud worden. Er os dan vrijwel altijd sprake van een noordelijke stroming die poollucht aanvoert of juist een oostelijke stroming waarbij koude lucht van het continent aangevoerd wordt.
In de bergen en in Lapland is het in de winter een stuk kouder dan in het zuiden. Zowel overdag als 's nachts vriest het dan. Overdag licht tot matig en in de nachten is er vaak sprake van strenge tot zeer strenge vorst. Het kwik daalt gemakkelijk naar diepvriestemperaturen van min twintig tot maar liefst min dertig graden. In extreem koude periodes kan het zelfs min veertig graden of nog kouder worden. Dergelijke kou laat zich meestal vrij goed voorspellen omdat het klimaat van Zweden niet erg wispelturig is. Veranderingen in het weerbeeld kondigen zich meestal ruim van tevoren aan.

Zonneschijn
Gemiddeld telt Zweden ongeveer 1500-1600 uren zonneschijn per jaar. Zeker in verhouding met een hoop andere Europese landen is dit aantal niet bijster hoog te noemen. De bergen zijn het somberste met ruim duizend uren zonneschijn per jaar en de kustgebieden van Götaland zijn met bijna tweeduizend uur het zonnigste te noemen. De heuvels in het binnenland van Götaland zijn een stuk somberder, daar blijft de teller steken op 1300-1400 uur per jaar. Wie op vakantie gaat naar Zweden hoeft zich in de periode mei tot en met juli echter nergens zorgen te maken wat betreft zonneschijn. Gemiddeld schijnt de zon in deze periode in vrijwel heel Zweden maar liefst 8 tot 9 uur per dag. Enige uitzondering hierop worden weer door de bergen gevormd waar het gemiddelde rond de 6-7 uur per dag ligt.

Klimaatcijfers
De onderstaande cijfers zijn op basis van geregistreerde langjarige weer- en klimaat gegevens en kunnen voor zover dat mogelijk is als een gemiddelde voor het zuiden van Zweden (Götaland) gezien worden. De grootste afwijkingen zijn: het noorden en vooral het westen is (veel) kouder. Het noorden is droger en het zuidwesten wat natter. Het binnenland van Götaland is somberder en in de winter kouder.

gemiddelde maximum
temperatuur (°C)

gemiddelde
minimum

temperatuur (°C)
gemiddeld aantal uren zon
per dag
gemiddeld aantal dagen neerslag
per maand
gemiddeld aantal
mm
neerslag
per maand
gemiddelde
zee
temperatuur (°C)
januari -2 -4 1 16 3
februari -1 -6 2 13 2
maart 2 -2 3 12 2
april 9 1 5 11 3
mei 15 7 8 9 5
juni 21 11 9 10 11
juli 22 13 8 12 16
augustus 21 12 7 13 17
september 16 8 4 14 14
oktober 9 4 2 15 9
november 4 -1 1 17 6
december 0 -3 1 17 4
= 0-5 mm ● = 6-30 mm ● = 31-60 mm ● = 61-100 mm ● = 101-200 mm ● = meer dan 200 mm
 

Meer klimaatinformatie
Klimaatcijfers zijn handig, maar bieden geen totaal beeld van het klimaat en de mogelijke weersomstandigheden binnen een bepaalde periode. Hoe groot de kans op winters weer, (extreme) hitte of orkanen is vind je vaak niet terug in cijfers.
Daarom bieden wij per maand handige extra klimaatinfo. Onderstaande info geldt vooral voor het zuidelijke deel van Zweden, waar ongeveer negentig procent van de bevolking woont. Het noorden en vooral de hoger gelegen gebieden in het westen hebben een grotere kans op winters weer en een kleinere kans op zomerse temperaturen. De kans op langdurige neerslag is in het noorden laag en in het zuidwesten iets hoger. De UV-index is in het noorden lager dan hieronder vermeld.

 

kans op
(zeer) warm
w
eer

kans op
winters
weer
kans op
langdurige
neerslag
kans op
orkanen
(cyclonen)
zonzekerheid

UV-index

januari
februari
maart
april
mei
juni
juli
augustus
september
oktober
november
december
klik hier voor uitleg van de symbolen

Disclaimer
De informatie op deze pagina is zo zorgvuldig mogelijk samengesteld uit klimaatgegevens van meteorologische instituten, weerkundigen en andere bronnen. De rubriek "méér klimaatinformatie" is door ervaringsdeskundigen gemaakt op basis van statistieken en ervaringen.
Aan alle gegevens op deze pagina kunnen geen rechten ontleend worden. Het weer heeft geen geheugen en biedt geen garanties. Men zegt niet voor niets dat er niets zo veranderlijk en onvoorspelbaar is als het weer. De samenstellers van deze site voelen zich dan ook op geen enkele wijze aansprakelijk voor schade in wat voor vorm dan ook die mogelijkerwijs ontstaan zou zijn door beslissingen van derden op basis van door ons beschikbaar gestelde informatie.

 

Beste reisperiode
Wil je weten wanneer je het beste naar deze bestemming kunt reizen?
Bekijk hier de beste reisperiodes

 
Actueel weer
De weersverwachtingen voor de komende dagen en het actuele weer op dit moment van deze bestemming zien?
Bekijk hier de weersverwachtingen

 
Meer over Zweden
beste reistijd zonvakantie Zweden
Zweden bezienswaardigheden top 10
Zweden informatie
Zweden informatie
Zweden reisinformatie
Zweden startpagina
Zweden tips
Zweden toerisme
... meer Zweden

Aangepast zoeken
 

vakantie startpagina klimaatinformatie van alle landen alles over weer & klimaat reisperiodes ● cookies links contact