klimaatinformatie per bestemming alles over weer & klimaat reisperiode advies contact

Het klimaat van Stockholm  (Zweden)
Stockholm is de hoofdstad van Zweden en ligt in het zuidoosten van dit Scandinavische land. Met bijna een miljoen inwoners woont ongeveer één op de tien Zweden in Stockholm. De agglomeratie Stockholm telt zelfs maar liefst twee miljoen inwoners. De stad ligt op veertien met bruggen verbonden eilanden, waardoor Stockholm de bijnaam "het Venetië van het Noorden" heeft gekregen. Stockholm wordt gezien als één van de beste steden ter wereld om te wonen. Uitstekende voorzieningen, een mooi opgezette stad en weinig criminaliteit maken Stockholm zeer leefbaar. Niet voor niets is het één van de snelst groeiende hoofdsteden van Europa.

Ook het klimaat van Stockholm is aangenaam. Warme zomers vol zon en aangename zomerse temperaturen worden afgewisseld met mooie lentes, een voor deze breedtegraad zeer zachte herfst en milde winters. Door de ligging aan de Oostzee profiteert Stockholm in de winter van een opwarmend effect van het zeewater. In de lente en zomer worden de temperaturen iets getemperd door het dan relatief koele zeewater. Stockholm heeft volgens de Köppen klimaatclassificatie een gematigd zeeklimaat, type Cfb.
In tegenstelling tot de zuidwestkust heeft Stockholm veel minder te maken met wind en regen. Omdat de relatieve luchtvochtigheid ook laag is zorgt het ervoor dat het weer op een groot aantal dagen aangenaam overkomt voor die tijd van het jaar.
In de zomer kan het kwik onder invloed van hogedrukgebieden boven Scandinavië gemakkelijk oplopen naar tropische waardes van rond de dertig graden. De gemiddelde maximumtemperatuur ligt met 22 graden in juli ongeveer gelijk aan die van zuidoost Nederland in de zomer. In de winter zijn het dezelfde hogedrukgebieden die juist voor koud weer kunnen zorgen. Gemiddeld liggen de temperaturen overdag rond het vriespunt in de winter en 's nachts komt het tot lichte vorst. Koude periodes waarin matige tot strenge vorst voorkomt zijn evenzeer mogelijk.

Betaal niet teveel voor je hotel
De afgelopen jaren zijn er tientallen hotelboekingssites gekomen die je online hotels laten boeken in steden zoals Stockholm. Wil je in één keer alle aanbieders met elkaar vergelijken en de voordeligste kamer vinden? Ga dan naar Trivago Stockholm. Daar kun je per hotel meteen zien waar je op dat moment de goedkoopste kamers kun boeken voor jouw reisdata!

Klimaatcijfers
De onderstaande cijfers zijn op basis van geregistreerde langjarige weergegevens en zijn een gemiddelde voor Stockholm:

gemiddelde maximum
temperatuur (°C)

gemiddelde
minimum

temperatuur (°C)
gemiddeld aantal uren zon
per dag
gemiddeld aantal dagen neerslag
per maand
gemiddeld aantal
mm
neerslag
per maand
gemiddelde
zeewater
temperatuur (°C)
januari -1 -5 1 18 3
februari -1 -5 2 14 2
maart 3 -3 3 12 2
april 8 1 5 11 2
mei 15 6 8 10 5
juni 20 11 9 10 10
juli 22 13 8 13 15
augustus 20 13 7 13 16
september 15 9 4 14 13
oktober 10 5 3 14 9
november 5 1 1 17 6
december 1 -3 1 18 4
= 0-5 mm ● = 6-30 mm ● = 31-60 mm ● = 61-100 mm ● = 101-200 mm ● = meer dan 200 mm
 

Meer klimaatinformatie
Klimaatcijfers zijn handig, maar bieden geen totaal beeld van het klimaat en de mogelijke weersomstandigheden binnen een bepaalde periode. Hoe groot de kans op winters weer, (extreme) hitte of orkanen is vind je vaak niet terug in cijfers.
Daarom bieden wij per maand handige extra klimaatinfo:

 

kans op
(zeer) warm
w
eer

kans op
winters
weer
kans op
langdurige
neerslag
kans op
orkanen
(cyclonen)
zonzekerheid

UV-index

januari
februari
maart
april
mei
juni
juli
augustus
september
oktober
november
december
klik hier voor uitleg van de symbolen

Disclaimer
De informatie op deze pagina is zo zorgvuldig mogelijk samengesteld uit klimaatgegevens van meteorologische instituten, weerkundigen en andere bronnen. De rubriek "méér klimaatinformatie" is door ervaringsdeskundigen gemaakt op basis van statistieken en ervaringen.
Aan alle gegevens op deze pagina kunnen geen rechten ontleend worden. Het weer heeft geen geheugen en biedt geen garanties. Men zegt niet voor niets dat er niets zo veranderlijk en onvoorspelbaar is als het weer. De samenstellers van deze site voelen zich dan ook op geen enkele wijze aansprakelijk voor schade in wat voor vorm dan ook die mogelijkerwijs ontstaan zou zijn door beslissingen van derden op basis van door ons beschikbaar gestelde informatie.

 

Beste reisperiode
Wil je weten wanneer je het beste naar deze bestemming kunt reizen?
Bekijk hier de beste reisperiodes

 
Actueel weer
De weersverwachtingen voor de komende dagen en het actuele weer op dit moment van deze bestemming zien?
Bekijk hier de weersverwachtingen

 
Meer over Stockholm
Stockholm informatie
Stockholm officiële site
Stockholm startpagina
Stockholm tips
wikipedia
... meer Stockholm

Aangepast zoeken
 

vakantie startpagina klimaatinformatie van alle landen alles over weer & klimaat reisperiodes ● cookies links contact