klimaatinformatie per bestemming alles over weer & klimaat reisperiode advies contact

Het klimaat van Zwitserland
Zwitserland kent volgens het Köppen-systeem maar liefst vier klimaten. De hoogste gebieden hebben een hooggebergteklimaat (type EH), de middelhoge gebieden een koud landklimaat (Dfd) en de lagergelegen delen (noord-westen) een gematigd landklimaat (type Dfb). Het uiterste puntje van Ticino (Lugano / Chiasso), dat grenst aan Italië, heeft een mediterraan klimaat ofwel een warm zeeklimaat (type Cfa) met milde winters en warme zomers.
Zwitserland heeft een imago van bergen en sneeuw, waardoor veel mensen ten onrechte denken dat het een koud land is. In de wintermaanden zijn de weersomstandigheden in grote delen van het land overwegend winters en koud, maar in het voorjaar verdwijnt de sneeuw op veel plekken en schieten de thermometers zeer snel naar aangename temperaturen omhoog.

Klimaatinformatie van plaatsen en streken in Zwitserland
De klimaatinfo op deze pagina is slechts beknopte informatie. Specifieke info over weer en klimaat is te vinden op de klimaatpagina's per streek of stad.
Voor Zwitserland is de volgende klimaatinformatie beschikbaar:
 
Arosa
Basel
Bern
Chiasso
Crans Montana
Davos
Engelberg
Genève
Graubünden
Grindelwald
Lausanne
Locarno
Lugano
Luzern
Montreux
Neuchâtel
Saas-Fee
St. Moritz
Verbier
Wallis
Wengen
Winterthur
Zermatt
Zürich

Zomer in Zwitserland
De zomermaanden in Zwitserland zijn overwegend warm met maximumtemperaturen die gedurende de hele zomer gemiddeld tussen de 20 en 25 graden liggen. De hoger gelegen berggebieden halen deze temperaturen niet en in sommige streken in Graubünden en Wallis blijven de thermometers overdag vaak steken tussen de 10 en 15 graden. Op de hoogste bergtoppen komt de temperatuur zelfs amper boven het vriespunt uit en is er sprake van eeuwige sneeuw en ijs. Onder invloed van klimaatveranderingen is het aantal vierkante kilometers dat permanent met sneeuw of ijs bedekt is met tientallen procenten afgenomen in de afgelopen dertig jaar. In totaal is zo'n tweeduizend vierkante kilometer van Zwitserland bedekt met gletsjers of eeuwige sneeuw.
Het gebied aan de zuidkant van de Alpen, waar plaatsen als Lugano, Locarno en Chiasso liggen, heeft zelfs een licht mediterraan karakter. Zeker aan de meren waan je je soms meer aan de Middellandse Zee dan in Zwitserland.

Winter
In de winter is het in grote delen van Zwitserland vrij koud en grijs. In de berggebieden boven de 2000-2500 meter is het regelmatig zelfs uitgesproken guur. In de Alpen en de Jura vriest het vrijwel het hele etmaal en valt er redelijk wat sneeuw. Bij sterke depressies in de wintermaanden kan er tientallen centimeters sneeuw op één dag vallen. De grote wintersportgebieden in Zwitserland zijn vrijwel honderd procent sneeuwzeker in de periode december tot en met april. De sneeuwval kan er echter ook voor zorgen dat het onveilig wordt om te wintersporten. Als er boven op een oude laag sneeuw een dik pak verse sneeuw valt neemt de kans op lawines snel toe en  is vooral het off-piste skiën zeer risicovol.

Neerslag
Zwitserland is één van de natste landen van Europa. Omdat depressie tegen de bergen omhoog gestuwd worden zullen ze uiteindelijk tegen de bergwanden zorgen voor neerslag. Deze neerslag wordt stijgingsregen genoemd en zorgt voor het natte karakter van de Alpen en Jura. De meeste neerslag valt op de bergtoppen van de Alpen en in iets minder mate de Jura en de west- en noordzijde van de Alpen. Het centrale lager gelegen deel van Zwitserland is wat droger dan de berggebieden omdat die voor een groot deel de buien opvangen. De natste delen van Zwitserland zijn goed voor ruim 2000 millimeter neerslag per jaar, waarvan een redelijk deel in de vorm van sneeuw valt. Gemiddeld valt er in Zwitserland zo'n 1100 tot 1500 millimeter per jaar, verspreid over het hele jaar met een lichte piek in de zomermaanden.

Klimaatcijfers
De onderstaande cijfers zijn op basis van geregistreerde langjarige weer- en klimaat gegevens en kunnen voor zover dat mogelijk is als een gemiddelde voor Zwitserland gezien worden.
Deze klimaatgegevens gelden vooral voor de lager gelegen delen van Zwitserland (<1000 meter), met name in het westen, noorden en het kanton Ticino (o.a. Lugano, Locarno en Chiasso) dat aan de zuidkant van de Alpen ligt. Voor de hoger gelegen gebieden (boven 1000-1500 meter) geldt dat de temperaturen aanzienlijk lager liggen, de zon gemiddeld minder schijnt en er een andere verdeling van de neerslag op jaarbasis is.

gemiddelde maximum
temperatuur (°C)

gemiddelde
minimum

temperatuur (°C)
gemiddeld aantal uren zon
per dag
gemiddeld aantal dagen neerslag
per maand
gemiddeld aantal
mm
neerslag
per maand
gemiddelde
zee
temperatuur (°C)
januari 1 -4 2 15 n.v.t.
februari 4 -2 3 14 n.v.t.
maart 9 0 4 15 n.v.t.
april 14 3 5 16 n.v.t.
mei 19 8 6 18 n.v.t.
juni 22 11 7 17 n.v.t.
juli 24 14 7 18 n.v.t.
augustus 23 13 6 19 n.v.t.
september 20 10 5 14 n.v.t.
oktober 13 5 3 12 n.v.t.
november 7 1 2 15 n.v.t.
december 3 -2 1 14 n.v.t.
= 0-5 mm ● = 6-30 mm ● = 31-60 mm ● = 61-100 mm ● = 101-200 mm ● = meer dan 200 mm
 

Meer klimaatinformatie
Klimaatcijfers zijn handig, maar bieden geen totaal beeld van het klimaat en de mogelijke weersomstandigheden binnen een bepaalde periode. Hoe groot de kans op winters weer, (extreme) hitte of orkanen is vind je vaak niet terug in cijfers.
Daarom bieden wij per maand handige extra klimaatinfo. Onderstaande info is een gemiddelde voor Zwitserland. Voor de gebieden boven de 1000-1500 meter in de Alpen geldt een hogere kans op winters weer en een lagere zonzekerheid.

 

kans op
(zeer) warm
w
eer

kans op
winters
weer
kans op
langdurige
neerslag
kans op
orkanen
(cyclonen)
zonzekerheid

UV-index

januari
februari
maart
april
mei
juni
juli
augustus
september
oktober
november
december
klik hier voor uitleg van de symbolen

Disclaimer
De informatie op deze pagina is zo zorgvuldig mogelijk samengesteld uit klimaatgegevens van meteorologische instituten, weerkundigen en andere bronnen. De rubriek "méér klimaatinformatie" is door ervaringsdeskundigen gemaakt op basis van statistieken en ervaringen.
Aan alle gegevens op deze pagina kunnen geen rechten ontleend worden. Het weer heeft geen geheugen en biedt geen garanties. Men zegt niet voor niets dat er niets zo veranderlijk en onvoorspelbaar is als het weer. De samenstellers van deze site voelen zich dan ook op geen enkele wijze aansprakelijk voor schade in wat voor vorm dan ook die mogelijkerwijs ontstaan zou zijn door beslissingen van derden op basis van door ons beschikbaar gestelde informatie.

 

Beste reisperiode
Wil je weten wanneer je het beste naar deze bestemming kunt reizen?
Bekijk hier de beste reisperiodes

 
Actueel weer
De weersverwachtingen voor de komende dagen en het actuele weer op dit moment van deze bestemming zien?
Bekijk hier de weersverwachtingen

 
Meer over Zwitserland
Zwitserland bezienswaardigheden
mooiste dorpjes van Zwitserland
toerisme Zwitserland
wikipedia
Zwitserland reisinformatie
Zwitserland startpagina
Zwitserland tips
Zwitserland zonvakantie
... meer Zwitserland

climate of Switzerland

Aangepast zoeken
 

vakantie startpagina klimaatinformatie van alle landen alles over weer & klimaat reisperiodes ● cookies links contact